Tanker før døden


Hvordan forbereder man sig egentlig på, at man skal dø?

Det er et virkelig stort spørgsmål, og det vil være meget forskelligt fra person til person. For mange af os er det med døden, ikke noget vi har særlig meget lyst til at tænke på.
Nogle af os får desværre en livstruende sygdom, hvor det ender med at meldingen til sidst er, at nu kan man ikke hjælpe mere. Døden er nært forestående, og nu gælder det om, at den sidste tid bliver så god, som den overhovedet kan blive.

Hvem kan jeg snakke med?

For mange mennesker kan det være svært at tale om døden med sine allernærmeste – især hvis døden er nært forestående. Der er ingen tvivl om, at det er rigtig vigtigt at tale med nogen om, hvilke tanker man gør sig. For nogle kan det være et ønske at tale med et menneske først, som ikke har følelser involveret. Det kunne f.eks. være en psykolog eller en præst. Selv om en præst arbejder i kirken, behøver man ikke tro på Gud for at gøre brug af præsten. Rigtig ofte kan en præst bare være en person at snakke med og læsse lidt af på… et andet menneske, der lytter til de tanker, man gør sig. Dette kan være et skridt på vejen til at få taget hul på at dele sine tanker med de nærmeste.

Hvor vil jeg gerne dø, hvis jeg selv kan vælge?

For de fleste bliver tanken om, hvor de skal dø ret vigtig. Nogle vil gerne dø i deres eget hjem, mens nogle igen gerne vil på hospice i den sidste tid, hvis der er mulighed for det. Men hvad er hospice egentlig helt præcist? Hospice er et sted, der er beregnet på at tage imod personer, der er alvorligt syge. Det er ikke alle, der dør, mens de er på hospice, men for mange bliver hospice det sted, de afgår ved døden.

Hospice Djursland har lavet en lille bog, som beskriver hvad et hospice er. I bogen er der også fortællinger om nogle af de patienter, der har været indlagt på Hospice Djursland. Hvis du har lyst til at læse bogen, kan du læse den her.

Det er ikke alt her i livetman kan planlægge - vi er her, når du har brug for os