Disney’s juleshow

Mary-Ann Wulff Højtider, Traditioner

Af Mary-Ann Lie Wulff

Kan vi holde jul uden at se Disney juleshow?

Mange mennesker vil svare NEJ til dette spørgsmål, men hvorfor er denne tradition så vigtig for os? Om eftermiddagen d. 24. december, nærmere betegnet klokken 16.00 ruller Disneys juleshow over skærmen i mange danske hjem. Det er ikke kun underholdning for børnene mere, det er også underholdning og genkendelsens glæde for mange voksne.

Disney’s juleshow blev lavet i U.S.A. i 1958, og det er blevet vist af DR hvert år som fast program siden 1991, og det betyder at mange voksne og unge voksne nu er i gang med at give traditionen med tegnefilmshowet videre til den næste generation. Før 1991 blev showet vist en gang imellem; dog altid i forbindelse med julen og altid på børnevenlig tider. De danske stemmer vi forbinder med tegnefilmspersonerne var ikke til stede, da showet første gang blev sendt i Danmark i 1967, dengang var stemmerne engelske og de voksne herhjemme måtte oversætte/læse teksterne for børnene. Først i 1979 kom der danske stemmer til de enkelte tegnefilmsfigurer, og det gjorde naturligvis ikke showet mindre populært. Også hos vores lands naboer, Sverige, Norge og Finland er juleshowet populært, og i Sverige ligger Disney’s juleshows seertal efter sigende på højde med det svenske melodigrandprix.

Som bekendt er det Jesper Fårekylling, der binder de små tegnefilm sammen. Afdøde Ove Sprogø lagde stemme til Jesper Fårekylling, men det er dog ikke ham, der synger den sidste sang, ”Når du ser et stjerneskud”. Det er derimod Bjørn Tidmand, som synger denne afslutningssang. Ud over Bjørn Tidmand kendes også Daimi for den tidlige stemme til Pinnochio og andre stemmer er Buster Larsens og Ghita Nørbys.

Vi ser de gamle, små tegnefilm med lige stor glæde hvert eneste år, og vi glæder os alle sammen til overraskelsen til sidst i programmet. Først når Jesper Fårekylling har takket af, er det rigtig jul for mange mennesker, så vi vil her benytte lejligheden til at gøre som Disney:

Fra alle os til alle jer

En rigtig glædelig jul

Her kan du se et par klip fra det gamle Disney juleshow:

http://www.disneyonline.dk/news/article/28
http://juleweb.dk/historien-om-disneys-juleshow/

© Brdr. Oest Begravelsesforretning

Kilder:
DR
Juleweb.dk